Новини | Любопитно | Анализи |


До края на годината срока на техническите паспорти изтича

Видяна 1965

До края на годината високите категории строежи с технически паспорти.

 

До 31 декември 2015 г. е срокът, в който високите категории строежи трябва да разполагат с технически паспорт. „За по-ниските категории той е 31 декември 2017 г. За малките еднофамилни жилищни сгради и вили срокът е до края на 2019 г.". Това припомни пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Сградите, в които се извършва саниране по националната програма за енергийна ефективност, ще получат паспорти безплатно. Ако сроковете не се спазят на собствениците ще бъде наложена глоба. Тя е в размер от 100 лв. до 300 лв. Техническият паспорт се изготвя с цел по-лесно управление и поддръжка на една сграда по време на целия й период на експлоатация. Чрез него се установява състоянието на сградата и степента й на безопасност.

 

За сградите ново строителство паспортът се съставя преди те да бъдат пуснати в експлоатация, а за старите той се изготвя след направено обследване, което да покаже техническите характеристики на сградата. Обследването се извършва срещу заплащане, но собствениците заявяват, че не разполагат с необходимите финансови средства, поради което голяма част от сградите все още не разполагат с технически паспорти.


« Назад към всички новини

#
Нов квартал в София

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона...

Прочети още
#
Първият панелен блок в България

Индустриализацията на строителството е закономерен процес, който започва в даден етап на развитие на...

Прочети още
#
200 млн. лв. похарчени за имоти за месец

Поне 200 млн. лева допълнително са влезли в пазара на имоти към края на юни и началото на юли. Още около 40 млн....

Прочети още