Новини | Любопитно | Анализи |


Нов квартал в София

Видяна 1668

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София. Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина. Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер". 


« Назад към всички новини

#
Нов квартал в София

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона...

Прочети още
#
Първият панелен блок в България

Индустриализацията на строителството е закономерен процес, който започва в даден етап на развитие на...

Прочети още
#
200 млн. лв. похарчени за имоти за месец

Поне 200 млн. лева допълнително са влезли в пазара на имоти към края на юни и началото на юли. Още около 40 млн....

Прочети още