Новини | Любопитно | Анализи |


200 млн. лв. похарчени за имоти за месец

Видяна 1534

Поне 200 млн. лева допълнително са влезли в пазара на имоти към края на юни и началото на юли. Още около 40 млн. евро се очаква да бъдат инвестирани в него през есента, когато пазарът традиционно се раздвижва.

Сметката направиха брокери на имоти специално за "24 часа". Според тях средно за година у нас се извършват 220 000 имотни сделки, което означава по близо 19 000 на месец и при средна цена от 100 000 лева за сделка. Само за юли брокерите отчитат 15% ръст на сделките. Парите, влезли в имотния пазар, най-вероятно са дошли от онези 1 млрд. лева, които бяха изтеглени от фирми и граждани от банките през юни заради паниката. Финансовият ресурс, насочен към имотния пазар, може да се покаже и по-голям, тъй като в сметките не са включени закупени от българи имоти в чужбина. Трудно могат да се пресметнат като обща сума и замените с доплащане в брой, които показват ръст от около 20% за последните два месеца.

Експерти допускат, че хора с по-малки депозити, които не им достигат за покупка на нов имот, правят замяна на по-малкото си жилище с по-голямо или на по-атрактивно място и доплащат с парите, изтеглени от банката. Брокери изчисляват като възможност размерът на доплащанията при такива имотни сделки да стигне до 40-60 млн. лева. Необичайно раздвижване за летни месеци на имотния пазар имало и при сделките с офис площи и парцели с визи за строеж, казват брокери. Те смятат, че и някои фирми ще пренасочат изтеглени от банките свободни пари към инвестиции в имоти. Големи брокерски агенции прогнозират, че е напълно възможно миграцията от депозити към имоти да се засили. Те сочат две причини - пазарът традиционно замира през лятото и бележи ръст през втората половина на годината. Втората - че огледите, решенията за покупка на имот и изваждането на различни документи за сделката отнемат поне 4-6 месеца.

От големи брокерски агенции споделят и за друга, леко парадоксална проява на банковата паника от последните месеци. Собственици на имоти, работещи в чужбина, вадели от пазара собственост, давана досега под наем, и я предлагали за продан. Обяснението им било, че парите от наема се трупали в банкови сметки, които се закривали. Друга част от изтеглените пари от банките са отишли и за покупката на нови автомобили. По данни на Европейската асоциация на производителите на коли, през юни в България продажбите им са се увеличили с близо 6%.


« Назад към всички новини

#
Нов квартал в София

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона...

Прочети още
#
Първият панелен блок в България

Индустриализацията на строителството е закономерен процес, който започва в даден етап на развитие на...

Прочети още
#
200 млн. лв. похарчени за имоти за месец

Поне 200 млн. лева допълнително са влезли в пазара на имоти към края на юни и началото на юли. Още около 40 млн....

Прочети още